Maksuton ehkäisy nuorille kaikkialla Suomessa

Julkaistu Helsingin Sanomissa 14.6.

Nuorten maksuttoman ehkäisyn hyödyt ovat uusimpien tutkimustulosten valossa kiistattomia. Helsingin Sanomat uutisoi (Kaupunki 9.6.) tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan maksuttoman ehkäisykierukan tai -kapselin tarjoaminen nuorille lisäsi ehkäisyvälineiden käyttöä, vähensi raskaudenkeskeytyksiä ja oli kustannusneutraalia.

Hallitusohjelmaan kirjattu valtakunnallinen maksuttoman ehkäisyn kokeilu on syytä saada käyntiin mahdollisimman pian. Tällä hetkellä kuntien käytännöt maksuttoman ehkäisyn tarjoamisessa eroavat, vaikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on jo pitkään kannustanut kuntia tarjoamaan nuorille ehkäisyn maksutta.

Ei-toivottujen raskauksien, aborttien ja seksitautien vähentäminen on paitsi inhimillisesti oikein myös taloudellisesti järkevää. Valtakunnallisen kokeilun myötä tieto maksuttoman ehkäisyn hyödyistä toivottavasti tavoittaa koko Suomen kunnat. Nuorten on saatava laadukkaita seksuaaliterveyden palveluita yhdenvertaisesti kaikkialla Suomessa.

Seksuaaliterveyden edistäminen edellyttää monipuolisen ehkäisyn saatavuuden lisäksi myös seksuaalikasvatusta ja matalan kynnyksen seksuaalineuvontaa. Laadukasta, ikätasoon sopivaa seksuaalikasvatusta on järjestettävä kaikille lapsille ja nuorille peruskoulun ensimmäisiltä luokilta lähtien. Lisäksi yksilöllisen seksuaalineuvonnan ja maksuttoman ehkäisyn piiriin tulisi päästä sujuvasti ilman kohtuuttomia odotusaikoja.

Maksuttoman ehkäisyn tuoma taloudellinen säästö terveydenhuoltokustannuksissa on merkittävä, mutta kaikkein tärkeintä on, että nuoret pysyvät terveinä ja hyvinvoivina. Kokeilun rinnalle tarvitsemme kattavaa ja pitkäjänteistä tilasto- ja tutkimustietoa maksuttoman ehkäisyn vaikutuksista nuorten terveyteen ja hyvinvointiin.