Lisätalousarvio rakentaa raiteita

Eduskunta käsittelee uuden hallituksen ensimmäistä lisätalousarviota eli päivitystä tämän vuoden menoihin ja tuloihin. Noin 300 miljoonan paketin painopiste on raidehankkeissa. Se on tärkeä arvovalinta ilmaston ja ihmisten sujuvan liikkumisen puolesta.

🚂 Laitamme liikkeelle useita nopeasti käynnistysvalmiina olevia pienempiä raidehankkeita. Tämä on mainio alku hallituksen aktiiviselle ja ilmastoystävälliselle liikennepolitiikalle. Seuraavassa vaiheessa päästään isompien hankkeiden kimppuun. Esimerkiksi Espoon kaupunkirata ja tunnin junat ovat aivan keskeisiä Suomen tulevaisuuden, ilmastotavoitteiden ja kilpailukyvyn kannalta.

💰 Viime kaudella toteutettujen perusturvan leikkausten ja muun muassa aktiivimallin takia yhä useampi on joutunut turvautumaan toimeentulotukeen. On hyvä, että tähän tarpeeseen nyt vastataan ja että Kelan toimintaedellytyksiä parannetaan.

✏️ Myös koulutussektorilla tämä hallitus joutuu aloittamaan oman työnsä edellisten vuosien talouskuripolitiikan paikkauksilla. Esimerkiksi ammatilliseen koulutukseen kohdistuneiden kohtuuttomien leikkausten myötä tekemistä on paljon. Nyt amiksille palkataan lisää opettajia! Koulutuksen kunnianpalautus alkaa.

Lisätalousarvio on vasta pieni pala valtion talouden kokonaisuudessa. Mutta on hienoa, että pääsemme näin nopeasti tarttumaan moniin kipeisiin tarpeisiin. Se herättää luottamusta ensi syksyn varsinaista talousarvioita ja tulevia vuosia ajatellen.