Linjapuhe Oulun puoluekokoukselle: Ehdolla varapuheenjohtajaksi

Hyvä puoluekokousväki!

Kiva olla täällä teidän kanssa. Vuosi sitten sain kunnian toimia puoluekokouksen puheenjohtajana, ja se oli ikimuistoista. Vuoden ja yhdet onnistuneet vaalit myöhemmin tarjoan sitä Jämsästä tuttua, lempeällä tavalla määrätietoista pakettia puolueen varapuheenjohtajaksi.

Olen lähtenyt politiikkaan, koska mä uskon, että tästä maailmasta voidaan tehdä parempi paikka meille kaikille: nuorille ja vanhoille, ihmisille ja eläimille, enemmistöille ja vähemmistöille, heikoille ja vahvoille.

Valitettavasti maahan valittu hallitus ei tunnu uskovan näin. Pikemminkin he tuntuvat uskovan, että tästä maailmasta voidaan tehdä kehnompi paikka meille kaikille. 

Tuloeroja kasvattavan, koulutusjärjestelmän kivijalkoja murskaavan ja sukupuolten tasa-arvoa ylenkatsovan hallitusohjelman äärellä ei ole varaa vajota lohduttomuuteen. Meitä tarvitaan.

***

Hyvät vihreät ystävät,

Mä liityin aikanaan Vihreisiin samoista syistä kuin valtavan moni muu sukupolveni edustaja. Ilmastonmuutoksen torjunta, sosiaalinen oikeudenmukaisuus sekä yhdenvertaisuus ja tasa-arvo. Nämä meitä kaikkia yhdistävät arvot ja teemat on tällaisena aikana tärkeämpiä kuin koskaan.

Haluan, että Vihreät on tulevaisuuspuolue, joka luo toivoa, ratkaisee ongelmia ja kutsuu mukaan.

Ollaan jatkossakin se liike, joka antaa äänen äänettömille, puolustaa heikoimpia, uudistaa yhteiskuntaa ja taistelee sen puolesta, että kaikilla ihmisillä olisi vapaus olla oma itsensä.

***

Arvoisa puoluekokous,

Varapuheenjohtajan tehtävä on vaativa ja monipuolinen. Ei riitä, että on järjestöjyrä, poliittinen voimanpesä tai asiantuntija tai sekään että saa median pauloihinsa. On oltava kaikkea sitä ja enemmän.

Jos mut valitaan varapuheenjohtajaksi tulevalle kaksivuotiskaudelle, mun toiminnan kärkiä tulee olemaan kasvu ja koulutus. 

Mä haluan jalkatyön ja ihmisten kohtaamisen kautta auttaa meidän kenttää kasvamaan ja voimistumaan. Mietitään yhdessä, miten me pystytään puhuttelemaan uusia ihmisiä ja saadaan kutsuttua entistä useampi ihminen mukaan. Ideoidaan matalan kynnyksen puoluetoimintaa, avataan lisää kanavia kiinnostua, osallistua ja kuulua joukkoon. Viritetään kampanjakone käyntiin ja otetaan vaalivoitto kuntavaaleissa yhä useammassa kolkassa ympäri Suomen.

Mulla on yli kymmenen vuoden kokemus erilaisista järjestöistä ja johtamisesta, ihmisten innostamisesta yhteisten tavoitteiden taakse ja kinkkisissäkin aallokoissa luovimisesta. Olen saanut parin vuoden ajan tutkia puolueen kipukohtia ja mahdollisuuksia puoluehallituksessa, ja palan halusta jatkaa työtä suuremman vihreän liikkeen puolesta. Kuntapolitiikassa, kaupunginhallituksessa mut tunnetaan sisukkaana ja sanavalmiina, tyyppinä joka ei mene sieltä, missä aita on matalin. Mä olen kiistatta nuori, ainoa alle kolmekymppinen tässä hienossa varapuheenjohtajaehdokasjoukossa, mutta samalla kokenut, aikaansaava tekijä.

Itse asiassa pienellä pilkkeellä silmäkulmassa mua voisi luonnehtia positiivisten ristiriitojen kimpuksi. Nuori mutta kokenut. Empaattinen mutta määrätietoinen. Teekkari mutta feministi. Insinööri mutta humaani. Eihän nämä todellisuudessa mitään ristiriitoja ole, mutta hiukan hymyilytti, kun hiljattain kuulin erään nuoren äänestäjäni vaalien alla ihmetelleen: “Vaikka se on insinööri, niin sillä on ihan samat arvot kuin mulla!” Toivon, että tekään ette pääministerin parjatuista prosessikaavioista huolimatta anna mun taustani olla taakka, pikemminkin päinvastoin: mahdollisuus monipuolistaa Vihreiden profiilia.

Mä haluan, että Vihreät tekee jatkossakin feminististä, ratkaisukeskeistä ja tietopohjaista politiikkaa vahvalta arvopohjalta.

***

Hyvä puoluekokous,

Paitsi että Vihreät on Suomen johtava ympäristöpuolue, on meille tilausta myös Suomen johtavana koulutuspuolueena. Olen iloinen, että mun johdolla valmisteltu koulutuspoliittinen ohjelma antaa tähän hyvät eväät. Me seistään tukevasti koulutuksen ja opiskelijoiden hyvinvoinnin puolella. Me halutaan palauttaa sivistys ja osaaminen suomalaisen yhteiskunnan keskiöön. Me puolustetaan koulutusta lyhytnäköisiltä leikkauksilta, lukukausimaksuilta ja eriarvoistumiselta sekä tehdään töitä sen puolesta, että jokainen löytää sen itselleen sopivan polun.

Koulutuspolitiikka saa mut syttymään. Ja tällaisena aikana me tarvitaan ihmisiä, jotka jaksaa väsymättä taistella lastemme tulevaisuuden ja tasa-arvoisen, laadukkaan koulutuksen puolesta aina varhaiskasvatuksesta alkaen.

***

Hyvät ystävät,

Vihreillä on kaikki edellytykset kasvaa suureksi puolueeksi. Loistokampanja ja vaalivoitto antavat tähän virtaa. Puhalletaan yhteen hiileen. Pidetään meteliä luonnon, eläinten, syrjässä olevien, sukupuolten tasa-arvon ja moninaisuuden sekä tulevien sukupolvien puolesta. Luodaan toivoa, ratkaistaan ongelmia ja kutsutaan ihmiset mukaan.