Lastensuojelu tarvitsee riittävästi käsipareja

Espoossa on valtavan osaavaa lastensuojelun henkilökuntaa, joka tekee joka päivä parhaansa lasten ja perheiden auttamiseksi. On äärimmäisen tärkeää, että tämä porukka pystyy tekemään työnsä hyvin. Se edellyttää riittävää määrää käsipareja, jotta yksittäisen työntekijän työtaakka ei kasva liian suureksi. Samaan aikaan myös ongelmien ennaltaehkäisyyn on satsattava, kuten viime viikolla päätimme Espoon ensi vuoden budjetissa tehdä.

Lastensuojelun kasvava työtaakka ei ole yksin Espoon haaste – päinvastoin. Siksi vihreät valtuutetut ympäri Suomea ovat tehneet aloitteita lastensuojelun henkilöstömitoituksen korjaamisesta suositusten mukaiselle tasolle. Tätä lähdemme myös Espoossa selvittämään tänään yksimielisesti hyväksytyn toivomusponnen pohjalta. Sosiaali- ja terveyslautakunnassa tärkeä tehtävämme on varmistaa ja vahtia, että kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut toimivat ja tarvittaessa reagoida, jos näin ei ole. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja pahoinvoinnin osalta olemme erityisen valppaana.

Lastensuojelun palvelutarpeen kasvu, ja ennen kaikkea kasvun ehkäisy, ei toki ole vain sosiaali- ja terveyslautakunnan asia. Monimutkaisten ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan tiivistä yhteistyötä perheiden, päiväkotien ja koulujen, nuorisotoimen ja järjestöjen, työllisyyspalveluiden, asumispalveluiden sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden välillä.

Totean silloin tällöin kokousten puheenjohtajana toimiessani, että arvokasta väittelyaikaa kannattaa yleensä käyttää niihin asiohin, joista olemme eri mieltä – ei niinkään niihin, joista olemme samaa mieltä. Tällä kertaa myös paikoin kipakallakin samaa mieltä olemisella oli arvoa. Valtuuston keskustelun perusteella on selvää, että lastensuojelun merkityksestä vallitsee Espoossa vahva ja laaja yhteisymmärrys. Sen pohjalta on hyvä jatkaa työtä sosiaali- ja terveyslautakunnassa.