Kotona Euroopassa – miksi olen ehdolla eurovaaleissa?

Kotona Euroopassa. Siltä musta on tuntunut lapsesta asti. Isoisän luona Espanjassa oli omat kotikulmat, tutut kahvilanpitäjät ja koirat, siellä opin uimaan. Sittemmin partioreissuilla Englannissa, Hollannissa ja Ruotsissa ystävyyden rakentaminen yli rajojen oli yhtä aikaa jännittävää ja itsestäänselvää. Ja tietysti kaikki rakkaat Suomen paikat, Euroopan pohjoiset kulmat. Viime vuosina eurooppalaisuus on tuntunut yhä tärkeämmältä osalta omaa identiteettiä.

Eurovaalien ennakkoäänestys on käynnissä. Ilmasto, luonto, ihmisoikeudet, oikeusvaltio, koulutus, tiede, kansainvälisyys, yhdenvertaisuus, rauha. Muun muassa niistä näissä vaaleissa on kyse.

Olen ehdolla Euroopan parlamenttiin numerolla 238, sillä haluan rakentaa yhteistä, avointa ja inhimillistä Euroopan unionia, joka torjuu ilmastonmuutosta, puolustaa ihmisoikeuksia ja luo hyvinvointia kaikille.

Vielä jokunen viikko sitten suunnittelin kiertäväni koko toukokuun ajan viikonloppuisin ja iltaisin maata, puhuvani taukoamatta Euroopan tulevaisuudesta ja tekeväni täydellä tohinalla elämäni ensimmäistä eurovaalikampanjaa.

Kävikin toisin: kansanedustajan tehtävän myötä kävi kutsu hallitusneuvotteluihin, joten illat ja viikonloput vierähtävät torien ja somen sijasta Säätytalon liepeillä kokoushuoneissa älyttömän tärkeiden asioiden äärellä. Olen yksi Vihreiden neuvottelijoista, ja se on suuri kunnia ja mielettömän kiinnostava tehtävä. Tämä laittoi tietenkin kalenterin uuteen uskoon.

Moni on kysynyt, miksi olen ehdolla ja mitä tapahtuu, jos tulen valituksi. Se on vähän hassua, mutta kieltämättä tilanne vastavalittuna kansanedustajana on poikkeuksellinen. Siksi tätä lienee hyvä avata parilla sanalla.

Asetuin ehdolle eurovaaleissa jo alkuvuodesta. Itse asiassa kaikki vihreät ehdokkaat lyötiin lukkoon avoimuuden hengessä jo ennen eduskuntavaaleja. Pidin silloin ja pidän edelleen tärkeänä, että monenlaiset ihmiset osallistuvat keskusteluun Euroopan ja EU:n arvoista ja suunnasta. Euroopan parlamentilla on valtavan iso merkitys kaikkien suomalaisten arkeen ja toisaalta niiden kaikkein suurimpien rajat ylittävien kysymysten ratkaisemiseen. Nämä vaalit ovat mitä suurimmassa määrin #ilmastovaalit ja #ihmisoikeusvaalit. Siksi olen ehdolla.

Olen aloittanut kansanedustajana suurella innostuksella ja olen valtavan kiitollinen, että saan tehdä tätä työtä. Toisaalta Euroopan parlamentissa yksittäisellä mepillä on mahdollisuus tehdä erittäin vaikuttavaa työtä. Eurovaaleissa läpipääsy vaatii todella suuren äänimäärän, ja tuumin, että jos sellaisen luottamuksen suomalaisilta saisin, niin tietenkin sen ottaisin vastaan. Siksi toivon, että äänestät eurovaaleissa numeroa 238.

Samojen arvojen puolesta teen töitä riippumatta siitä, tapahtuuko se Helsingissä vai Brysselissä. Ilmasto, ympäristö, ihmisoikeudet, oikeusvaltio, koulutus, tiede, kansainvälisyys, yhdenvertaisuus ja rauha. Muista äänestää!