Kansanedustaja Saara Hyrkkö valittiin eurooppalaisen seksuaalioikeusverkoston hallitukseen

Kansanedustaja ja vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö on valittu eurooppalaisen seksuaalioikeusverkoston EPF:n hallitukseen. Uutena hallituksen jäsenenä Hyrkkö haluaa vahvistaa eurooppalaista yhteistyötä seksuaalioikeuksia vastustavaa liikettä vastaan.

– Naisten oikeuksia ja seksuaalioikeuksia vastustava liikehdintä on voimistunut eri puolilla maailmaa, Euroopassakin. Näinä aikoina on entistä tärkeämpää seistä tinkimättömästi naisten ja tyttöjen puolella, eduskunnassa toimivan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmän puheenjohtajana toimiva Hyrkkö sanoo.

Erityisen huolestuttavana Hyrkkö pitää koronapandemian vaikutuksia seksuaalioikeuksiin ja seksuaaliterveyteen kautta maailman.

– Ikävä kyllä koronan varjossa naisten oikeuksien ja seksuaalioikeuksien rajoittamiseen tähtäävät tahot ovat saaneet jalansijaa kuin huomaamatta. Esimerkiksi mahdollisuuksia seksuaaliterveyden palveluihin on rajattu useissa maissa. Seksuaali- ja lisääntymisoikeudet kuuluvat tiiviiksi osaksi ihmis- ja perusoikeuksia. Jokaisella tulee olla oikeus omaan kehoon, seksuaalisuuteen, turvallisuuteen ja mahdollisuuksiin tehdä päätöksiä omasta hyvinvoinnistaan, Hyrkkö muistuttaa.

European Parliamentary Forum for Sexual & Reproductive Rights (EPF) on eurooppalaisten kansanedustajien verkosto, joka edistää seksuaaliterveyttä ja puolustaa erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevien seksuaalioikeuksia. Se on eurooppalaisissa parlamenteissa seksuaalioikeuksia ja -terveyttä edistävien ryhmien kattojärjestö.

– EPF tekee vaikuttavaa työtä seksuaalioikeuksien puolesta Euroopassa ja globaalisti. Tuntuu tärkeältä omalta osaltani tukea tätä työtä ja yhteistä kamppailuamme tasa-arvon puolesta. En halua, että tulevat sukupolvet joutumaan käymään uudestaan näitä samoja taisteluita, Hyrkkö toteaa.

Perjantaina pidetyssä kokouksessa EPF:n puheenjohtajaksi valittiin itävaltalainen Petra Bayr ja varapuheenjohtajaksi Sara Heikkinen-Breitholtz Ruotsista. Hyrkön lisäksi uusina jäseninä hallitukseen valittiin Alice-Mary Higgins Irlannista, Lia Quartapelle Italiasta ja Joanna Scheuring-Wielgus Puolasta.