Hyviä uutisia – leikkaukset kulttuuriin, tieteeseen, taiteeseen, nuorisotyöhön, liikuntaan ja sote-järjestöille perutaan ensi vuodelta kokonaan

Tämä on viisasta erityisesti näin koronan jälkimainingeissa.

Olen erityisen huojentunut siitä, että kovia kokenutta kulttuurialaa ei kuriteta yhtään enempää. Samaan aikaan onneksi hoksattiin, että myöskään nuorten hyvinvointiin ja nuorisotyöhön kohdistuvia leikkauksia ei missään tapauksessa pidä viedä läpi. Nuorilta leikkaaminen oli huono idea jo keväällä, mutta sittemmin olemme saaneet entistä enemmän tietoa siitä, miten korona-aika on syventänyt nuorten pahoinvointia.

On hyvä, että hallituksella on valmius arvioida uudestaan tekemiään päätöksiä, kun niiden vaikutuksista saadaan lisää tietoa. Mutta loputtomien huutoäänestysten tie ei toki sekään ole kestävä. Hyvä lopputulos saatiin, tyylipisteitä ei niinkään. Mutta nyt on hyvä katsoa eteenpäin.

Tämä hässäkkä viimeistään osoitti, miten kestämätöntä on se, että yhteiskunnan kannalta elintärkeiden toimintojen rahoitus on riippuvaista rahapelituotoista. Kytköksestä pitäisi päästä eroon. Nykytila on eettisesti ongelmallinen ja toimijoille epävarma. Vihreät kannattaa Veikkauksen tuottojen siirtoa valtion budjettiin ja järjestöjen ym. toiminnan turvaamista. Näistä kokonaisuuksista on parlamentaarinen eli kaikkien puolueiden yhteinen työ parhaillaan käynnissä.

Ensi vuoden osalta helpotus on suuri. Mutta toimijat tarvitsevat mahdollisimman pian näkymän myös pitemmälle tulevaisuuteen.