Hyvää vaalipäivää – olen ehdolla numerolla 211

Kuntavaalit ovat tärkeät vaalit joka puolella Suomea. Tänään ratkaistaan, mihin suuntaan kaupunkeja ja kuntia ja sitä myöten koko tätä maata seuraavan neljän vuoden aikana viedään. Espoon vaalituloksen lisäksi jännitän erityisesti synnyinkaupunkini Helsingin tuloksia. Helsingissä Vihreillä on mahdollisuus kasvaa suurimmaksi puolueeksi ja saada taitava ja älykäs Anni Sinnemäki kaupungin ensimmäiseksi pormestariksi. Ääni Vihreille on ääni koulutukseen ja tasa-arvoon satsaamiselle, köyhyyden ja ilmastonmuutoksen torjunnalle, kestävän ja avoimen kaupungin rakentamiselle, luonnon ja paremman tulevaisuuden puolustamiselle.

Yhdessä olemme saaneet tällä kaudella aikaan paljon Espoossa. Tässä muutamia asioita, joita olemme saaneet aikaan ja joiden puolesta olen tehnyt töitä:

  1. Nuorille maksuton ehkäisy. Tekemäni valtuustoaloitteen pohjalta Espoo päätti tarjota nuorille maksutonta ehkäisyä. Se vähentää sukupuolitauteja sekä ei-toivottuja raskauksia ja abortteja. Nuorten maksutonta ehkäisyä suosittelevat esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriö sekä THL.
  2. Avoimuutta kaupungin ostoihin. Aloitteestani Espoon ostolaskut julkaistaan nykyään avoimena datana. Käytäntö on tuonut kaupungin hallintoon kaivattua läpinäkyvyyttä ja avoimuutta. Sittemmin aloite on levinnyt myös muihin kuntiin eri puolilla Suomea.
  3. Lasten yhdenvertainen oikeus päivähoitoon säilyi. Vihreiden johdolla Espoossa säilytettiin kaikkien lasten yhdenvertainen oikeus päivähoitoon. Kaupunginhallitus hyväksyi esitykseni ja valtuusto asettui yhden äänen enemmistöllä samoille linjoille helmikuussa 2016. Sillä, ketkä kaupunginvaltuustossa istuvat, on totisesti väliä. Jokaiselle kuuluva ja yhdenvertainen oikeus päivähoitoon on ennen kaikkea lapsen oikeus varhaiskasvatukseen, sosiaalisiin suhteisiin ja vakauteen. Siihen, että esimerkiksi nelivuotiaan lapsen ei tarvitse luopua kaveripiiristä ja päiväkodin tutuista rutiineista, vaikka kotona arki mullistuisi uuden vauvan tai vanhemman työttömyyden takia.
  4. Vammaisten ja lastenvaunujen kanssa kulkevien vapaaliput joukkoliikenteessä säilyivät. Sokeat, liikuntarajoitteiset sekä lastenvaunujen ja pyörätuolien kanssa kulkevat saavat alennus- ja vapaalippuja joukkoliikenteeseen. Oikeudesta oltiin luopumassa, mutta Espoo sanoi lopulta kyllä esteettömyydelle ja reilulle joukkoliikenteelle.
  5. Parempaa viestintää sisäilmaongelmista. Espoon kaupungin nettisivuilta saa nyt koulukohtaisesti tietoa homekorjausten aikatauluista ja etenemisestä. Vaadin tätä muutama vuosi sitten tila- ja asuntojaostossa, ja yhdessä jaoston kanssa teimme siitä totta. Harva asia on ihmisille niin tärkeää, kuin omien lasten terveys. Kun siihen liittyvä viestintä ontuu ja syntyy mielikuva, ettei homma ole hanskassa, luottamus kärsii. Espoossa on valitettavasti käynyt näin. Sisäilmaongelmat ovat kärjistyneet aivan liian monta kertaa ja perheille viestimisessä on mokattu aivan liian monta kertaa. Siksi on tärkeää että korjauksista saa luotettavaa, ajantasaista tietoa. Sisäilmaongelmien korjaamisen ja estämisen sekä niistä viestimisen parissa riittää vielä tekemistä, vaikka edistysaskeliakin on otettu.
  6. Lisää opiskelija-asuntoja. Yksi kuluneen valtuustokauden pääteemoistani on ollut edullisten opiskelija-asuntojen lisärakentaminen. Yhdessä onnistuimme esimerkiksi keventämään parkkipaikkanormia Otaniemeen rakennettavien opiskelija-asuntojen osalta. Tällöin turhia parkkipaikkoja ei tarvitse rakentaa ja asuminen on mahdollisimman edullista. Lisäksi neuvottelin Espooseen selkeät tavoitteet, että opiskelija-asumiseen on osoitettava riittävästi tontteja. Pääkaupunkiseudun vuokra-asuntotilanne on todella hankala, ja se tuntuu kipeästi myös opiskelijoiden arjessa. Opiskelija-asuntoja tarvitaan erityisesti kampusten välittömään läheisyyteen ja hyvien joukkoliikenneyhteyksien ulottuville.
  7. Kaupunkipyöriä Espooseen! Ihan kohta Espoossakin kaupunkipyöräillään! Aloitteestani kaupunkipyöriä kokeillaan Espoossa tulevana kesänä. Sata “pilottipyörää” löytyvät kymmeneltä asemalta Matinkylä-Olari-alueella.

Tätä työtä haluan jatkaa.