Hyvää eläinten päivää

Eläinsuojelulain uudistaminen oli käynnissä jo silloin, kun itse työskentelin eduskunnassa muutama vuosi sitten. Toivoimme uudesta laista maailman parasta eläinsuojelulakia. Nyt uusi laki on vihdoin eduskunnan käsittelyssä, mutta se on kaukana parhaudesta.

Valtaosa suomalaisista pitää eläinten hyvinvointia tärkeänä ja haluaa parantaa tuotantoeläinten kohtelua. Ruuan terveysvaikutusten ja ekologisuuden lisäksi myös eettisyys kiinnostaa yhä useampia. Siksi on paitsi eläinten, myös suomalaisten tuottajien etu, että lainsäädäntömme ei jää jälkeen naapurimaista.Vihreä eduskuntaryhmä on jättänyt Emma Karin johdolla rinnakkaislakialoitteen, jossa eläinsuojelun kunnianhimo on asetettu oikealle tasolle. Lähtökohtana on eläinten itseisarvon tunnustaminen sekä oikeus liikkumiseen ja lajityypilliseen käytökseen. Naudoille sallitaan jaloittelu ulkona ympäri vuoden. Turkistarhaus, parsinavetat, porsitushäkit ja kanojen häkkikasvatus kielletään siirtymäajalla. Kivunhoito tehdään pakolliseksi. Nämä kuulostavat melkein itsestäänselvyyksiltä, mutta sitä ne eivät valitettavasti ole.

Eläinten hyvinvoinnin kohentaminen on yksi asia. Toinen on ylipäänsä siirtyminen kohti ilmastoystävällistä ruuantuotantoa. Nykymeno ei ole kestävä, ja moni sen jo tietää. Silti muutokset omassa arjessa voivat olla vaikeita. Jatkuvasti paraneva ja lisääntyvä kasvisruuan tarjonta tekee ilmasto- ja eläinystävällisistä valinnoista onneksi päivä päivältä helpompia.

Parhaillaan käynnissä oleva lihaton lokakuu on mainio mahdollisuus kokeilla, miltä tuntuisi vähentää lihansyöntiä omassa arjessa tai peräti luopua lihasta kokonaan. Rohkeutta siis ruokakokeiluihin ja hyvää maailman eläinten päivää!

Täältä voit lukea lisää Vihreiden eläinpolitiikasta.