Hurraa tosielämän Peppi Pitkätossut ja tämän päivän Ada Lovelacet!

Ihanaa kansainvälistä tyttöjen päivää! Tänä vuonna päivän teema on koulutus. Maailmanlaajuisesti edelleen aivan liian moni tyttö jää paitsi koulutuksesta ja aidosta vapaudesta valita, millaisen työn, perheen tai ylipäätään elämän itselleen rakentaa. On typerää ja väärin, että tyttöjen oikeudet eivät tänäkään päivänä toteudu.

Tyttöjen koulutus on yksi tehokkaimmista tavoista edistää yhteiskuntien vakautta ja lisätä hyvinvointia. Tässä Suomella olisi maailmalle annettavaa, ja tyttöjen ja naisten oikeudet onkin nostettu Suomen kehitysyhteistyön painopisteeksi. Valitettavasti Sipilän hallituksen tekemät leikkaukset kehitysyhteistyöhön ovat nakertaneet tätä arvokasta työtä. Tämä täytyy seuraavalla hallituskaudella korjata.

Koulutuksen tasa-arvossa on toki tekemistä Suomessakin. Koulutusalat ja työmarkkinat ovat edelleen vahvasti sukupuolittuneita. Diplomi-insinöörinä minulla on siitä hiukan omaakin kokemusta. Sukupuolittuneisuus kumpuaa muun muassa vanhentuneista asenteista ja sukupuolirooleista sekä niitä haastavien roolimallien puutteesta.

Sellainen Suomi on parempi meille kaikille, missä jokaisella on vapaus kasvaa omaksi itsekseen ja aito mahdollisuus etsiä itselleen sopiva polku vallitsevista normeista piittaamatta. Asenteet istuvat kuitenkin syvällä. Siksi on valtavan tärkeää tiedostaa omat ennakkoluulonsa, kannustaa lapsia ja nuoria harkitsemaan myös epätyypillisempiä valintoja sekä nostaa esiin erilaisia roolimalleja. Hurraa kaikki tosielämän Peppi Pitkätossut ja tämän päivän Ada Lovelacet!