Eurooppa-päivä on ennen muuta rauhan päivä

Seitsemän vuotta sitten reissasin Euroopassa ja tajusin, miten sykähdyttävältä tuntui törmätä EU-lippuihin. Että täällä sitä ollaan maailmalla, mutta kotona. 🇪🇺

Tänään ja tästä päivästä alkaen EU-lippu nousee yhä useammin salkoon myös Suomessa. Kiitos Krista Mikkonen tämän päätöksen viemisestä läpi.

Lippu ei ole vain pala kangasta, vaan symboli jollekin suuremmalle. Minulle EU merkitsee ennen kaikkea rauhaa. Ja Eurooppa-päivä on ennen muuta rauhan päivä.

Euroopan unioni on ollut uskomattoman onnistunut rauhan, vakauden ja yhtenäisyyden projekti. Yhdistämällä voimamme ja nojaamalla toisiimme on saatu aikaan paljon hyvää. Ei täydellistä, sillä politiikka ei sitä koskaan ole, mutta hyvää.

Yhtenäisyys on ollut voimamme, kun Venäjä on jo yli vuoden käynyt hyökkäyssotaa Ukrainassa, ja aggressiivinen voimapolitiikka on tuonut koko mantereen hyvin vaikean tilanteen eteen. EU:n tulee jatkaa määrätietoisesti Ukrainan tukemista.

Vihreiden tavoitteena on EU, joka seisoo arvojensa takana. Haluamme rakentaa Eurooppaa, jossa ihmiset ja ympäristö voivat hyvin, ja jossa vapaus, tasa-arvo, ihmisoikeudet ja kansalaisyhteiskunta kukoistavat.

Tänään käynnistyi Euroopan osaamisen teemavuosi. Osaaminen, tutkimus ja innovaatiot ovat Euroopan vahvuuksia muuttuvassa maailmassa. Suomen EU-politiikan tavoitteena tulee olla vankistaa tätä osaa EU:ssa entisestään. Suomi on riippuvainen myös kansainvälisestä osaamisesta ja osaajista, joita onnistumme houkuttelemaan maailmalta tänne. Terveisiä hallitusneuvotteluihin: tämä on yksi tärkeimmistä tehtävistänne.

Ja hei! Tänä vuonna Eurooppa-päivä on myös harvinaisen vihreä. Tarkemmin sanottuna käärijänvihreä!

Euroviisut luotiin yhdistämään Eurooppaa kielellä, jota kaikki ymmärtävät: musiikilla. Voi vain ihailla sitä huumaa, minkä Jere Vantaalta on saanut aikaan niin Suomessa kuin Euroopassa. Cha cha cha, tsemppiä illan semifinaaliin Käärijä ja hyvää Eurooppa-päivää me kaikki!