Minun kaupunkini pitää huolta asukkaistaan ja asukkaat pitävät huolta siitä. Se on ehjä, toimiva kokonaisuus, jonka erilaiset alueet yhdessä saavat kukoistamaan. Siellä, sinne ja sieltä on helppo liikkua. Se vetää yhtä köyttä naapureidensa kanssa. Minun kaupunkini ymmärtää ettei sillä ole varaa sulkea oviaan yhdeltäkään uudelta asukkaalta riippumatta tulotasosta tai kansallisuudesta, sillä minun kaupunkini kuuluu kaikille.

Minä haluan tehdä Espoosta tuon kaupungin, ja avukseni tarvitsen sinut.

Klikkaamalla kuvia pääset lukemaan lisää kustakin teemasta.

KUULEEKO KAUPUNKI, TÄÄLLÄ ASUKAS

Politiikan ei tarvitse tuntua kaukaiselta haihattelulta. Se voi ja sen tulisi olla nykyistä avoimempaa ja ihmisten ulottuvilla. Siksi Espoon päätöksenteon ja muun toiminnan rakenteet tulee avata. Asukkaiden tulee voida vaikuttaa kaupunkiinsa muutenkin kuin vaaleissa ja valittamalla. Nykyisten metropolialueen epädemokraattisten kuntayhtymähimmeleiden aika on ohi.

KÄMPÄT KUNTOON JA KAUPUNKI KULKEMAAN

Omien vahvuuksiensa lisäksi Espoon elinvoimaisuuden ehto on yhteispeli naapurikaupunkien kanssa. Vain panostamalla päättäväisesti mutkattomiin, toimiviin ja kohtuuhintaisiin joukkoliikenneyhteyksiin niin seutualueella kuin Espoon sisälläkin voimme tehokkaasti vähentää tarpeetonta pakokaasuttelua vihreässä metropolissamme. Lisätään vuokra-asuntotuotantoa ja kaavoitetaan kampusten läheisyyteen opiskelija-asuntoja.

POHJOLAN PIILAAKSO ON KEKSELIÄS JA KANSAINVÄLINEN

Maailman muuttaminen voi alkaa Espoosta käsin, sillä täällä uskalletaan unelmoida ja yrittää. Kaupungin tehtävä on tarjota erinomaiset puitteet kekseliäisyyden ja yritteliäisyyden kukoistukselle. Menestyäkseen Espoon tulee olla rohkeasti kansainvälinen, monikulttuurinen ja monikielinen. Espoon tulee esimerkillä kannustaa asukkaitaan kitkemään suvaitsemattomuutta ja epäluuloisuutta, ja korvaamaan ne uteliaisuudella sekä avoimella mielellä ja kielellä.

LASTEN JA NUORTEN ESPOO

Olen allekirjoittanut Allianssin lasten ja nuorten valtuutetun huoneentaulun. Valtuutettuna olen siis sitoutunut toimimaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja osallisuuden puolesta. Espoo kuuluu kaikille sukupolville ja siksi myös lasten ja nuorten äänen kuulumisesta tulee huolehtia. Lapsiin, nuoriin, saavutettaviin perhepalveluihin, laadukkaaseen päivähoitoon, viihtyisään kouluun ja monipuolisiin harrastusmahdollisuuksiin satsaamalla tehdään hyvää tulevaisuutta.

KUULEEKO KAUPUNKI, TÄÄLLÄ ASUKAS

Politiikan ei tarvitse tuntua kaukaiselta haihattelulta. Se voi ja sen tulisi olla nykyistä avoimempaa ja olla ihmisten ulottuvilla. Siksi Espoon päätöksenteon ja muun toiminnan rakenteet tulee avata ja selittää helposti ymmärrettävissä palasissa.

Asukkaiden tulee voida vaikuttaa kaupunkiinsa muutenkin kuin vaaleissa ja valittamalla. Kaupunginvaltuutetuilla ja virkamiehillä ei aina ole parhaita ideoita ja tietoa kaikista kehitystarpeista. Kaupungin tietojärjestelmiin tulee luoda vaivattomia mahdollisuuksia esittää ideoita ja kehitysehdotuksia omaan alueeseensa liittyen. Kaupungin tulee jalkautua lähelle alueita ja asukkaita esimerkiksi käynnistämällä kummitoiminta, jossa valtuutetuille nimetään kummialueet ja kaupungille asukastoiminnan koordinaattori. Päätöksenteossa heikosti edustettujen ryhmien, kuten lasten, nuorten, opiskelijoiden, vammaisten, maahanmuuttajien ja vanhusten suoria kuulemis- ja vaikutusmahdollisuuksia tulee vahvistaa.

Paikallisesta asiantuntemuksesta ammentamisen lisäksi myös laajempien kokonaisuuksien hallinta on tarpeen. Erilaiset vaihtoehdot metropolialueen kuntarakenteen tulevaisuudesta tulee selvittää. Metropolialueelle tulee luoda kuntarajat ylittävä, suorilla vaaleilla valittava metropolivaltuusto, jotta koko yhdyskuntarakennetta kehitetään kokonaisuutena järkevästi ja ekologisesti. Kaupunkilaisten äänen täytyy kuulua myös siellä, missä päätetään yhteisestä metropolialueestamme.

Takaisin ylös

KÄMPÄT KUNTOON JA KAUPUNKI KULKEMAAN

Espoo on monimuotoisuudessaan oikea aarreaitta. Omintakeiset alueet metsäisestä Nuuksiosta Tapiolan puutarhakaupunkiin muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden. Omien vahvuuksiensa lisäksi Espoon elinvoimaisuuden ehto on myös yhteispeli naapurikaupunkien kanssa. Metropolialue on Suomen veturi, joka kilpailee maailman muiden metropolialueiden kanssa.

Miksi näin mainion kaupungin kaikki ripeät joukkoliikenneyhteydet johtavat vain yhteen suuntaan, Helsinkiin? Yhteyksien pääkaupunkiin tulee olla priimakunnossa, mutta Espoon sisäisistä yhteyksistä ei pidä myöskään tinkiä. Espoon eri alueista tulee voida nauttia myös autoa omistamatta. Vain panostamalla päättäväisesti mutkattomiin, toimiviin ja kohtuuhintaisiin joukkoliikenneyhteyksiin voimme tehokkaasti vähentää tarpeetonta pakokaasuttelua vihreässä kaupungissamme.

Kaupunki tulee myös kaavoittaa viisaasti. Espoossa tarvitaan nykyistä tiiviimpää kaupunkirakennetta, jossa palvelut ovat lähellä, joukkoliikenteen käyttö on vaivatonta ja kävely- ja pyöräteitä on riittävästi. Länsimetron ja junaraiteiden asema-alueet tulee hyödyntää nykyistä paremmin muodostamalla niistä asumisen, palveluiden ja liityntälinjojen keskittymiä.

Kaupungin tulee toimia päättäväisesti alueiden eriarvoistumista vastaan. Jokaiselle espoolaiselle ja Espooseen muuttavalle tulee taata oikeus hyvään asumiseen tulotasosta riippumatta. Kaupungin omaa vuokra-asuntotuotantoa tulee lisätä tuntuvasti ja hajauttaa ympäri Espoota. Otaniemeen, sen läheisyyteen ja hyvien kulkuyhteyksien varrelle tulee kaavoittaa opiskelija-asuntoja ja muita edullisia vuokra-asuntoja.

Takaisin ylös

POHJOLAN PIILAAKSO ON KEKSELIÄS JA KANSAINVÄLINEN

Maailman muuttaminen voi alkaa Espoosta käsin, sillä täällä uskalletaan unelmoida ja yrittää. Kaupungin tehtävä on tarjota erinomaiset puitteet kekseliäisyyden ja yritteliäisyyden kukoistukselle.

Espoo on jo pitkään toiminut parhaan suomalaisen teknologiaosaamisen kehtona ja sijaitsee Suomen houkuttelevimmalla kaupunkialueella. Espooseen muuttava Aalto-yliopisto ja alueen ammattikorkeakoulut tarjoavat jatkossakin äärettömän suuren potentiaalin kehittää Espoosta koko Pohjois-Euroopan innostavinta kaupunkia: Euroopan omaa Piilaaksoa, jossa ratkaistaan paitsi Suomen, myös koko maailman kohtalonkysymyksiä teknologian ja maailmanluokan osaamisen avulla.

Samalla Espoo kansainvälistyy vauhdilla, ja hyvä niin! Tarvitsemme maahanmuuttajia vahvistamaan osaamistamme ja kekseliäisyyttämme.

Kaikki kansainvälisyys ei kuitenkaan ole valkokaulusduunareita ja kännykkäinsinöörejä. Myös ulkomaalaisten kaupunkilaisten kirjoon mahtuu elämäntarinoita niin menestyksestä kuin menetyksistäkin. Elinvoimainen kaupunki pitää huolen kaikista asukkaistaan myös silloin, kun heillä menee heikommin.

Espoon tulee esimerkillään kannustaa asukkaitaan kitkemään suvaitsemattomuutta ja epäluuloisuutta, ja korvaamaan ne uteliaisuudella sekä avoimella mielellä ja kielellä. Maahanmuuttajille tulee tarjota kohdennettua apua kotoutumiseen ja työllistymiseen. Tulevaisuuden Espoon on oltava rohkeasti monikulttuurinen ja monikielinen.

Takaisin ylös