Elokuussa liputamme Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi!

“Sellainen henkilö, joka syö pannukakkua ja hilloa, ei voi olla kauhean vaarallinen. Hänen kanssaan voi puhua.”

Osuva kuvaus Eduskunnan kuppilan torstai-iltapäivistä ja yksi Tove Janssonin monista ajattomista elämänviisauksista. Ja nyt: Tove Jansson saa vihdoin oman liputuspäivän!

Rakastan muumeja. Kirjoissa, televisiossa, sarjakuvissa, kaikissa muodoissa. Olen ollut pihkassa Nuuskamuikkuseen. Kallion lukion vanhojen tansseissa jokainen pari valitsi itselleen roolit ja me olimme tietenkin Tuittu ja Nyyti. Kokkaan edelleen Muumimamman reseptikirjasta ja astiastomme koostuu lähinnä muumikipoista ja -mukeista. Kun menin toissavuonna naimisiin, kävelin vihkipaikalle muumimusiikin tahdissa. Näytänkin vähän liian usein muumihahmolta ja elän joka päivä filosofi Esa Saarisen kiteyttämän muumifilosofian mukaisesti: Töpöjaloillakin pääsee.

Monet lempiasioistani ovat kuin suoraan Muumilaaksosta: saariretkiä, merta, lettupinoja, seikkailuja. Ja ennen kaikkea ystävällisyyttä, luottamusta, avoimia ovia ja omituisia otuksia. Muumit ovat niin suomalaisia – ja samalla kansainvälisiä supertähtiä. Kuten Tove Janssonkin.

Mutta Tove Janssonissa on kyse paljon muustakin kuin muumeista. Hän teki poikkeuksellisen pitkän ja kansainvälisesti tunnetun uran taiteen parissa. Hän oli kuvataiteilija, kirjailija, kuvittaja ja käsikirjoittaja – oikea taiteen moniosaaja. Tove on kautta aikain käännetyin suomalaiskirjailija ja hänen maalauksiaan löytyy monista merkittävistä kohteista ympäri Suomea. Lisäksi Tove oli ja on edelleen esikuva, joka vaikutti aikansa arvoihin ja asenteisiin.

Nyt Sisäministeriö suosittaa siis yleistä liputusta Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi elokuun yhdeksäntenä. Ihana uutinen!