EIT:n poikkeuksellisen päätöksen äärelle on hyvä pysyhtyä

Poliisi on keskeyttänyt pakkopalautukset Irakiin. Myös muiden maiden osalta tilannetta selvitetään.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EIT antoi Suomelle langettavan päätöksen koskien vuonna 2017 tapahtunutta turvapaikanhakijan palautusta Irakiin. Mies tapettiin vain muutama viikko palautuksen jälkeen. Suomi rikkoi oikeutta elämään. Näin ei oikeusvaltiossa pitäisi koskaan käydä. Ei koskaan.

EIT:n päätös on hyvin poikkeuksellinen, ensimmäinen laatuaan Suomelle tämän nimenomaisen elämää suojaavan artiklan rikkomisesta – ja toivottavasti viimeinen. Sen äärelle on jokaisen syytä pysähtyä.

Perustuslaissa on säädetty juuri tästä syystä ehdoton palautuskielto: Ketään ei saa palauttaa alueelle, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu. Tämä sitoo kaikkia viranomaisia – Maahanmuuttovirastoa, hallintotuomioistuimia sekä päätöksiä toimeenpanevaa poliisia.

Pakkopalautusten toimeenpanossa toimivaltainen viranomainen eli poliisi on päättänyt keskeyttää rikosperustaisia palautuksia lukuunottamatta pakkopalautukset Irakiin toistaiseksi. Myös muiden maiden osalta asiaa selvitetään. Täysi tuki tälle ratkaisulle.

Olemme tehneet niin eduskunnassa kuin sisäministeriössäkin työtä turvapaikkaprosessin korjaamiseksi ja ihmisoikeuksien palauttamiseksi oikeusvaltiomme ytimeen vaalikauden ensimmäisestä päivästä alkaen. Tuomioistuimen päätös osoittaa, että sitä työtä kiistattomasti tarvitaan ja että sitä on entisestään kiirehdittävä.