Puhutaan menkoista – ja verotetaan kuukautissuojia oikeudenmukaisesti

Epämiellyttävä olo on ehkä harmittomin oireista – monille kyse on myös joka kuukausi toistuvista viheliäisistä kivuista. Lisäksi kuukautiset käyvät kukkarolle.

Kuukautiskuppien, siteiden ja tamponien hankinta aiheuttaa sukupuolittuneen taloudellisen rasitteen, joka kohdistuu erityisesti naisiin. Euroopan parlamentti on antanut tammikuussa päätöslauselman, jossa kehotetaan jäsenvaltioista poistamaan niin sanottu tamponivero. Vaikka kyse on välttämättömistä hygieniatarvikkeista, joita voi käyttötarkoitukseensa nähden perustellusti verrata terveystuotteisiin, kuukautissuojia verotetaan kovemmin, kuin vaikkapa lääkkeitä.

Suomessa muun muassa Naisjärjestöjen keskusliitto on kannattanut kuukautissuojien rinnastamista verotuksessa muihin terveystuotteisiin. Kuukautissuojien verotuksesta puhutaan maailmanlaajuisesti: kuukautissuojien verokantaa on laskettu tai kokonaan poistettu muun muassa Kanadassa, Irlannissa, Intiassa ja Isossa-Britanniassa. Monissa maissa pohditaan verokannan muuttamista.

Ilmiö ei koske vain kuukautissuojia. Myös monet muut naisille suunnatut tuotteet, esimerkiksi höylät ja vaihtoterät, ovat kalliimpia kuin miehille suunnatut vastaavat tuotteet. Kuukautissuojien kohdalla kyse on kuitenkin välttämättömästä ja säännöllisesti tarvittavasta hygieniatuotteesta, jossa edullisempia vaihtoehtoja ei ole saatavilla.

Siksi jätin aiheesta kirjallisen kysymyksen. Kysyn, aikooko hallitus ryhtyä Euroopan parlamentin päätöslauselman mukaisiin toimenpiteisiin kuukautissuojien hankkimisesta aiheutuvien sukupuolisidonnaisten kustannusten vähentämiseksi.

Kestävän kehityksen näkökulmasta on tärkeää varmistaa, että kuukautissuojien hankinnan helpottaminen ei koske vain kertakäyttötuotteita. Pestävistä materiaaleista valmistettujen kestositeiden ja kuukautiskuppien hankinnan ja käytön tulisi olla mahdollista kaikille, joille ne sopivat kertakäyttötuotteita paremmin.