Viikko vaaleihin ja sen kyllä huomaa – raportti valtuuston kokouksesta 13.4.2015

Valtuuston kokouksessa nähtiin maanantaina poikkeuksellista säpinää ja vaalikuumeen aiheuttamaa kukkotappelua aiheen vierestä, mutta onneksi myös ihan asiallista keskustelua.

Valtuustotalon edessä suuri joukko espoolaisia veneilijöitä osoitti mieltään merellisen Espoon puolesta. Porukka siirtyi kokouksen alkaessa lehtereille, joten kokouksella oli poikkeuksellisen runsaslukuinen joukko seuraajia. Tästä ja viikonloppuna häämöttävästä vaalipäivästä seurasi se, että keskustelu Suomenojan venesataman maaperän saastumisesta rönsyili sinne sun tänne. Valtuuston puheenjohtaja Jyrki Kasvi (vihr) piti parhaansa mukaan valtuutetut ruodussa. Rönsyilyn toisaalta ymmärtää, sillä Suomenojan satamaan liittyy viimeaikaisten kohujen ja kaupungin epäonnistuneen viestinnän seurauksena melkoinen vyyhti kysymyksiä. Fiksuinta olisi käsitellä koko hommaa kokonaisuutena.

Päätimme organisoida Espoon uuden sairaalan aula- ja turvallisuuspalvelut HUS:n liikelaitosten hoidettavaksi. Asia oli valmisteltu huolellisesti ja esitys oli hyväksytty yksimielisesti sekä sosiaali- ja terveyslautakunnassa että kaupunginhallituksessa. Kokouksessa muutamat kokoomuslaiset ja perussuomalaiset virittivät kuitenkin hieman yllättäen keskustelua siitä, pitäisikö palvelut sittenkin hankkia yksityisiltä toimijoilta. Tämä äityi pienimuotoiseksi ideologiseksi väittelyksi oikeiston ja vasemmiston eroista. Lopulta perussuomalaisten palautusesitys kaatui selvin luvuin.

Kokouksessa hyväksyttiin Vermontien pitkään ja hartaasti valmisteltu kaava. Edellisellä kaudella kaupunkisuunnittelulautakunnassa kaavaan perehtynyt Tiina Elo (vihr) valotti kaavavalmistelua ja iloitsi, että asukkaat otettiin uusilla tavoilla mukaan prosessiin jo varhaisessa vaiheessa. Erityisesti erään sinnikkään ja visionäärisen maanomistajan aloitteesta alueesta tulee myös ekologisesti edistyksellinen: aurinkopaneeleja ja viherkattoja, kattopihoille viljelypalstoja ja -laatikoita, hyvät pyöräilyn edellytykset ja tarpeeksi pyöräpaikkoja.

Koululaisten taulutietokoneiden hankintaa koskevan valtuustoaloitteen käsittely viritti varsin laaja-alaisen keskustelun digitalisaatiosta ja tulevaisuuden koulusta. Vihreiden Päivi Salli peräänkuulutti muun muassa lasten ja nuorten osallisuutta. Saara Hyrkkö ja Kirsi Louhelainen puolestaan korostivat, että koulussa tulee opettaa taitoja tämän päivän ja huomisen tietoyhteiskuntaa varten, mutta pelkillä laitehankinnoilla tämä ei vielä toteudu. Uusien laitteiden, oppimisympäristöjen ja menetelmien tarkoituksenmukaiseen hyödyntämiseen tarvitaan opettajia, joilla on aikaa, innostusta ja osaamista kehittää uuden ajan pedagogiaa.

Vihreiden Henna Partasen Pohjois-Espoon metsänhoitotoimenpiteitä koskeva valtuustokysymys oli listalla, mutta siihen ei vielä ollut vastausta. Asiaan palataan siis myöhemmin.

Viimeisenä asiana käsiteltiin vuoden 2013 vastuuvapaudesta päättämistä. Tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja Susanna Rahkonen (vihr) ja monet muut tarkastuslautakunnan jäsenet kuvasivat puheenvuoroissaan, mihin korjaaviin toimenpiteisiin virheen johdosta on ryhdytty. Muutama perussuomalaisten valtuutettu olisi halunnut tilintarkastajan suosituksen vastaisesti evätä vastuuvapauden, mutta tämä esitys kaatui äänin 68-3.

Kirjoitus on julkaistu Espoon Vihreiden blogissa.